przy
Liczba pozycji: 55
Przy wigilijnym stole – ebook
Elżbieta Adamska
Wieczerza wigilijna to, obok Wielkanocy, najbardziej uroczyste święto w roku. Zwykle zasiadamy do niej w gronie najbliższych w chwili, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Zgodnie z tradycją stawiamy jedno naczynie więcej: z myślą o zbłąkanym gościu lub przez pamięć o nieobecnych bliskich. Wieczerzę rozpoczyna piękny zwyczaj dzielenia się opłatkiem, który rozdaje najstarszy uczestnik wigilii,...Data dostępności:
Data publikacji:
Nie jem… więc gotuję. Diety przy nietolerancjach pokarmowych – ebook
Małgorzata Górnikowska
Nie jem… więc gotuję to książka kucharska wychodząca naprzeciw osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi. Autorka proponuje w niej smaczne i bogate w składniki odżywcze potrawy bez glutenu, jajek, mleka krowiego, drożdży, orzechów, kukurydzy, migdałów, miodu i kakao. Zgromadzone przez nią przepisy na pieczywo, apetyczne smarowidła, zupy, dania główne, przekąski, sałatki i desery pozwalają na komponowanie...Data dostępności:
Data publikacji:
Rozmowy przy filmie. Wywiady z polskimi filmoznawcami – ebook
Katarzyna Żakieta Mikołaj Góralik Agata Pospieszyńska
Rozmowy przy filmie. Wywiady z polskimi filmoznawcami są efektem dwuletnich spotkań z cyklu „Poznaj swojego filmoznawcę”, zainicjowanych jesienią 2013 r. przez Koło Naukowe Filmoznawców Uniwersytetu Łódzkiego. Głównymi bohaterami Rozmów ... nie są twórcy filmowi, lecz filmoznawcy, opowiadający nie tylko o swoich zainteresowaniach badawczych, lecz także o ulubionych dziełach i motywacjach wyboru...Data dostępności:
Data publikacji:
Zimowe koktajle — strączkowa słodycz – ebook
Patrycja Karpiuk
Autorka przedstawia pięć pomysłów na koktajle ze strączkami w perfekcyjnie wyselekcjonowanych i rozpieszczających podniebienie smakach. Każdy z przepisów pozwoli stworzyć pełnowartościowy i sycący posiłek, który urozmaici codzienny jadłospis. Koktajle, które proponuje autorka z powodzeniem ugaszą pragnienie na coś słodkiego, a przy okazji odżywią organizm i pozytywnie wpłyną na samopoczucie.Data dostępności:
Data publikacji:
Bolesław Śmiały – ebook
STANISŁAW WYSPIAŃSKI
Monolog wierszowany ukazuje konflikt między Bolesławem Śmiałym a biskupem Stanisławem, zabitym przez króla. Autor przedstawił konflikt z perspektywy Bolesława, ukazał przy tym liczne szczegóły z historii Polski. Wyspiański stosuje całą gamę aluzji i nawiązań, przeplata fakty własnymi sądami. W jego interpretacji konflikt został potraktowany symbolicznie, jako wciąż aktualny problem pomiędzy państwem...Data dostępności:
Data publikacji:
Wstęp do kulinariów – ebook
Ewa Konopka
Książka kucharska przeznaczona dla wszystkich młodych żon jak i nieco starszych pań i panów poszukujących aspiracji w świecie gotowania, oraz spędzania długich chwil przy pachnącej przyprawami korzennymi kuchni, gdzie świat zapachów zniewala a nie nuży. W tej książce znajdziesz ciekawe przepisy i wiele przydatnych porad kulinarnych.Data dostępności:
Data publikacji:
Atlas muzyki – ebook
Oskar Łapeta
Książka zawiera opisy 100 najsłynniejszych utworów muzyki klasycznej skomponowanych przez najwybitniejszych wirtuozów. To podróż do świata cudownych dźwięków, podczas której autor w barwny sposób opowiada o okolicznościach powstawania dzieł, o problemach, z jakimi borykali się ich twórcy i podpowiada jak interpretować kompozycje. Przy każdym utworze znajduje się kod QR, dzięki któremu można go ods...Data dostępności:
Data publikacji:
Nalewki i wina lecznicze – ebook
Krzysztof Żywczak
Wyśmienite wina i nalewki należy doceniać nie tylko z powodu doskonałych walorów smakowych, niepowtarzalnej barwy i zapachu. Domowej produkcji alkohole wykazują także właściwości lecznicze, które mogą okazać się doskonałą pomocą przy przeciwdziałaniu oraz leczeniu konkretnych chorób i dolegliwości. Książka "Nalewki i wina lecznicze" zawiera sprawdzone przepisy na lekarstwa domowej roboty, opis ich...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji:
Kodeks smakosza – ebook
Raisson Horace-Napoléon
Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks...Data dostępności:
Data publikacji: